Met een wachtwoord bescherm je persoonlijke en belangrijke gegevens op je verschillende apparaten, zoals een telefoon, computer, laptop of tablet. Ook veel websites en apps, zoals je e-mail, Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn maken gebruik van een wachtwoord.

Hoe sterk een wachtwoord is, hangt voornamelijk af van de lengte, originaliteit en complexiteit van een wachtwoord. Een lang wachtwoord is sterker dan een kort wachtwoord, een uniek wachtwoord voor iedere website is veiliger dan hetzelfde wachtwoord hergebruiken en een wachtwoord dat bestaat uit kleine- en hoofdletters, cijfers en speciale tekens is veiliger dan één woord.

Een sterk wachtwoord is moeilijk te raden en moeilijk te kraken door een computer. Enkele tips voor het bedenken van een sterk wachtwoord:

  • Maak een wachtwoord dat bestaat uit ten minste 12 tekens. Hoe langer het wachtwoord is, hoe sterker.
  • Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord. Mocht een van je accounts toch gehackt worden of er ontstaat een datalek, dan zijn je andere accounts veilig. Wanneer criminelen jouw wachtwoord in handen krijgen hebben ze niet direct toegang tot al jouw accounts.
  • Maak een wachtwoord dat niet bestaat uit voor de hand liggende woorden zoals wachtwoord of de naam van de website. Ook wachtwoorden zoals 123456 en qwerty zijn niet veilig!

Een veilig wachtwoord kan je gemakkelijk maken door een zin te nemen die je makkelijk kan onthouden, zoals: Ik ben fan van The Beatles! Als je dit wachtwoord aan elkaar schrijft met hoofdletters, ontstaat het veilige wachtwoord IkBenFanVanTheBeatles!. Dit heet een wachtwoordzin en is doorgaans makkelijk te onthouden maar door de lengte moeilijk te kraken.

Een sterk wachtwoord kun je ook maken met behulp van een wachtwoordkluis, hierin kan je ook wachtwoorden opslaan en automatisch laten invullen als je wil inloggen. Meer over het gebruik van wachtwoordkluizen lees je in dit artikel.

Voor extra veiligheid kun je bij veel accounts kiezen voor inloggen met tweestapsverificatie. Je krijgt dan een e-mail of SMS met een code, dit zorgt voor extra veiligheid. In dit artikel lees je meer over tweestapsverificatie.

Verander je wachtwoord als iemand (mogelijk) toegang heeft tot jouw account, bijvoorbeeld als je verdachte activiteit waarneemt zoals berichten die je niet zelf hebt verstuurd of geplaatst, je gegevens zijn veranderd of je een bestelling ziet je niet zelf hebt geplaatst. Verander ook je wachtwoord als jouw gegevens voorkomen in een datalek. Dit kan je controleren op de website Have I been pwned? en bij de politie.