Een wachtwoordkluis of Password Manager is een programma of digitaal hulpmiddel dat je in staat stelt wachtwoorden veilig op te slaan. Je hoeft alleen het wachtwoord van je wachtwoordkluis te onthouden. Wanneer je een website bezoekt, dan vult de wachtwoordkluis je wachtwoord automatisch voor je in. De meeste wachtwoordkluizen kun je gebruiken tussen verschillende apparaten, zoal je telefoon, computer, laptop en tablet. Sommige wachtwoordkluizen zijn gratis, anderen kosten geld.

Je zou kunnen denken dat een wachtwoordkluis niet veilig is omdat je al jouw wachtwoorden op één plek opslaat maar niets is minder waar: Een wachtwoordkluis is erg veilig, je kan sterke wachtwoorden genereren en op iedere website een ander wachtwoord gebruiken. Dat is beter dan zelf een wachtwoord bedenken, deze onthouden of ergens opschrijven, of voor meerdere websites hetzelfde wachtwoord gebruiken.

Uiteraard is het wel belangrijk om voor je wachtwoordkluis een sterk wachtwoord te kiezen. In dit artikel lees je meer over het bedenken van een sterk wachtwoord. Om jezelf extra goed te beveiligen, is het aan te raden gebruik te maken van tweestapsverificatie. In dit artikel lees je meer over tweestapsverificatie.

Een aantal wachtwoordkluizen die veel worden gebruikt zijn:

De Consumentenbond heeft getest welke wachtwoordkluizen goed en minder goed werken. De uitslag van deze test vind je hier.